Σχέσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν: Αλλαγή στην πολιτική σκακιέρα


Σχέσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν: Αλλαγή στην πολιτική σκακιέρα.

 

Έκπληξη στον πολιτικό κόσμο δημιούργησε η στροφή 180ο των ΗΠΑ απέναντι στους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν, η σύγκρουση των οποίων μετρά φέτος 10 χρόνια.

Το Σάββατο ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με άλλες ξένες δυνάμεις, στις οποίες ακόμα δεν έχει γίνει συγκεκριμένη αναφορά, συμμετέχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν χωρίς ατζέντα και συγκεκριμένους αντιπροσώπους. Σκοπός των συνομιλιών αυτών είναι η προσπάθεια διευθέτησης της 10χρονης πολεμικής σύρραξης.

Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Καρζάι, η Ουάσινγκτον μέσω του υπουργού Άμυνας Robert Gates, δήλωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις αλλά βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο καθώς θεωρεί σημαντικό να διασφαλιστεί η θετική έκβαση του εγχειρήματος και ότι παρά την αλλαγή στάσης απέναντι στους Ταλιμπάν οι ΝΑΤΟικές Δυνάμεις θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου, ενώ η καινούργια πολιτική γραμμή των ΗΠΑ στην ασιατική χώρα προβλέπει την απόσυρση σταδιακά 97.000 στρατιωτών μέχρι το 2014, παραχωρώντας την εξουσία στις Αφγανικές αρχές. Πολλοί πολιτικοί επιστήμονες εκφράζουν την αμφιβολία τους για την επιτυχή εφαρμογή της.

Η απρόσμενη αυτή αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα απέναντι στους Ταλιμπάν ήταν φυσικό να προκαλέσει αμφιβολίες και ανησυχίες σε ένα μέρος του Αφγανού πληθυσμού που θεωρεί ότι αν επιτευχθεί η αυτή η σύσφιξη των σχέσεων θα υπονομευτεί η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ταλιμπάν εκδιώχτηκαν από την εξουσία της χώρας το 2001 από ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Έξω από τον πολιτικό χώρο η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τις ΗΠΑ στην συγκεκριμένη κίνηση. Από την μία πλευρά, άτομα του διπλωματικού κόσμου επιβεβαιώνουν ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες των δυο πλευρών είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους από τον Αφγανό πρόεδρο. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει η άποψη, που φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη, ότι η δημοσιονομική κρίση οδήγησε τον Μπάρακ Ομπάμα στην υιοθέτησης της συγκεκριμένη πολιτικής.

Πράγματι πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με την γερμανίδα καγκελάριο για την οικονομική κρίση, το τεράστιο έλλειμμα και το διογκωμένο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ οδήγησε αφενός στον περιορισμό των στρατιωτικών της εξοπλισμών και αφετέρου στην μείωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Αυτό που περιμένει η διεθνή κοινότητα είναι την τελική έκβαση των συνομιλιών που έχει ξεκινήσει και από τις δύο πλευρές, τα κοινά σημεία στα οποία θα καταλήξουν αλλά και τυχόν διαφωνίες και συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν. Αξιοσημείωτο πάντως είναι η αμφιβολία και η αμφισβήτηση που υπάρχει γύρω από τα πραγματικά αίτια που ώθησαν την ηγεμονική δύναμη της Δύσης σε αλλαγή πολιτικής και στάσης απέναντι στην χώρα της Ασίας.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η κίνηση των ΗΠΑ αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι οι παρούσες οικονομικές συγκυρίες οδηγούν σε ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών και των διεθνών σχέσεων όπως διαμορφώθηκαν μετά το 2001;

 

ΣΠΙΤΑΔΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s