Σημαντικό βήμα από τον Αραβικό Σύνδεσμο με αβέβαιο αποτέλεσμα


Σημαντικό βήμα από τον Αραβικό Σύνδεσμο με αβέβαιο αποτέλεσμα…

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της, ο Αραβικός σύνδεσμος προχωρά σε αλλαγή του πολιτικού και γεωγραφικού παγκόσμιου χάρτη από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο λόγος για την απόφαση του Αραβικού συνδέσμου να στηρίξει με επίσημο αίτημα αφενός την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και αφετέρου την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη ως πλήρες μέλος.

Την πρόθεση της επιτροπής για την κατάθεση του αιτήματος ανακοίνωσε από το Κατάρ, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νάμπιλ αλ- Αράμπι την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε μάλιστα να εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει την διεθνή υποστήριξη τόσο στο ζήτημα των συνόρων του νέου κράτους, όσο και στο καθορισμό της πρωτεύουσας του.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, πέρα της διεθνούς υποστήριξης είναι και η απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, κάτι που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει. Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν θα παραδώσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ότι εξακολουθεί να έχει τον θαλάσσιο και εναέριο έλεγχο της χώρας.

Το εγχείρημα όμως του Αραβικού Συνδέσμου δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμα πρόσφορο έδαφος και για ακόμα ένα λόγο: οι ΗΠΑ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα ασκήσουν βέτο στο αίτημα, προκαλώντας αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την απόφαση αυτή των ΗΠΑ ουσιαστικά να «μπλοκάρει» την διαδικασία αναγνώρισης και ένταξης του Παλαιστινιακού κράτους στα Η.Ε στηρίζουν και η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς για την έγκριση του αιτήματος απαιτείται ομοφωνία.

Η εναλλακτική διπλωματική και πολιτική κίνηση των Παλαιστινίων θα είναι η προσφυγή  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ,με στόχο την αναγνώριση του κράτους τους ως «μη – κράτος μέλος» σε καθεστώς παρατηρητή.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι επίσημες δηλώσεις και κινήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, Παλαιστίνη, ΗΠΑ και Ισραήλ, αν και είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι το αίτημα θα αποτύχει.

Την άποψη αυτή ενισχύει και η στάση μέρος Παλαιστινίων Στρατηγών που δηλώνουν ότι ακόμα και αν η χώρα τους εισέλθει στους κόλπους του ΟΗΕ, δεν θα υπάρξει μια αμεση αλλαγή αλλά θα ήταν μια ακόμα μορφή πίεσης για την απόσυρση των στρατευμάτων από την Παλαιστίνη.

Βέβαια αυτό που απασχολεί την κοινή γνώμη, εκτός από την έκβαση της υπόθεσης, είναι και οι λόγοι που οδήγησαν τον Αραβικό σύνδεσμο από την αρχή να κινηθεί με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική.

Αναμένονται λοιπόν οι εξελίξεις μέσα στην ερχόμενη βδομάδα…

ΣΠΙΤΑΔΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s