Δύσκολη συνέχεια μετά τη γλυκιά χρεοκοπία


ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Με βάση προϋπολογισμούς την τελευταία 10ετία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει  340 δισεκατομμύρια για τόκους και χρεολύσια. Εάν προστεθούν και τα χρέη για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο ελληνικός λαός μέσα σε αυτό το διάστημα έχει πληρώσει πάνω από 500 δισεκατομμύρια. Και τώρα τι αποδεικνύεται; Ότι χρωστάει άλλα τόσα.. Αυτή η κατάσταση δεν πάει πουθενά..

Λύση λοιπόν είναι να υποθηκεύσουμε την Ελλάδα για τα επόμενα 100 χρόνια.. άλλη λύση είναι να δουλεύει ο άνθρωπος 50 χρόνια για να πάρει 360 ευρώ σύνταξη.. άλλη λύση είναι να μειώσουμε στο μισό τα 1000 ευρώ που παίρνει  ο μισθωτός.. Με συγχωρείτε αλλά αυτά ΔΕΝ αποτελούν λύσεις.

Μία Ελλάδα που επειδή διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο μέσων παραγωγής, επειδή διαθέτει ελληνικό λαό που είναι και εργατικός και πολυμήχανος και  πολύπειρος και επειδή διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχει τη δυνατότητα να πάει σε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Κάτι που σημαίνει πως ο παραγόμενος πλούτος ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στην πλουτοκρατία (Πλάτωνας).

Δεν συμπαθώ λιγότερο το ΔΝΤ από ότι συμπαθώ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(θυμίζω ότι είναι αυτή που δανείζει με 1% τους τραπεζίτες, οι οποίοι μετά δανείζουν με 5% στο κράτος και οι οποίοι όλοι αυτοί μαζί μετά δανείζουν με 20% στους πολίτες). Αλλά επειδή επιχειρείται μια ωραιοποίηση του ΔΝΤ, να αναφέρω κάπου εδώ ότι στο περίφημο, κλασικό πια έργο του, ο Τζώρτζ Σόρος έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση της κρίσης ιδανιστές είναι αυτοί που μπορούν να ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ θα τους διασώσει.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μία μεγάλη κουβέντα και επιχειρείται να εμφανιστεί ως υβριδικό το σχήμα ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο υπάρχει εδώ και 2 χρόνια. Παραθέτω στη συνέχεια εντελώς κωδικοποιημένα μερικά από τα αποτελέσματά του:

  • Ουγγαρία-εκτίναξη της ανεργίας στο 11%, καταβύθιση βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής κατά 17%, πτώση της μέσης σύνταξης στα 230 ευρώ/μήνα, αύξηση(τριπλασιασμός) του πληθυσμού που ζει στα όρια του επιπέδου φτώχειας. Έχουμε ακόμα μέχρι και πτώση του προσδόκιμου ζωής μετά από 2 χρόνια λειτουργίας αυτού του μηχανισμού(έπεσε κάτω από την 80η θέση στο προσδόκιμο ζωής των πολιτισμένων λαών του πλανήτη).
  • Λεττονία-μείωση μισθών από 31 μέχρι 46%, ανεργία 23%, πάνω από 26% στα όρια της φτώχειας. Ένα επιπλέον στοιχείο: το 2006 υπήρχαν στη Λεττονία 124 νοσοκομεία, πόσα υπάρχουν τώρα; 24 ! (λουκέτο στα 100 νοσοκομεία γιατί το πρώτο που τους είπαν ήταν θα κόψετε 50% της δαπάνης)
  • Ρουμανία-όταν έρχεται εδώ η κουβέντα πολλοί μιλούν για τις 100χιλιαδες απολύσεις  στο Δημόσιο τομέα, για τις 500χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα στη Ρουμάνια δεν μιλάει κανένας..

Αυτός λοιπόν είναι ο περίφημος μηχανισμός. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι φιλελληνικός; Θα είναι φιλολαϊκός; Ότι έκανε η πλουτοκρατία της Ουγγαρίας, η πλουτοκρατία της Λεττονίας και η πλουτοκρατία της Ρουμανίας, κάνει και η ελληνική πλουτοκρατία..Αυτοί λοιπόν γιατί έρχονται εδώ; Για το χρέος και τα ελλείμματα; Τα λεφτά αυτά (τα 45δισεκατομμύρια που θα δώσουν) δεν φτάνουν! Οι υπολογισμοί μιλούν για 170..200..250δις την επόμενη 3ετία..Άρα είναι προφανές ότι δεν φτάνουν.. γιατί λοιπόν γίνεται όλη αυτή η ιστορία; Γιατί ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει φόρο αίματος;

Για 2 λόγους. Από όλη αυτήν την ιστορία αυτό που θα μείνει είναι το εξής: Πρώτον, μείωση του εργατικού κόστους καταβύθιση των κοινωνικών, πολιτικών, δημοκρατικών και εισοδηματικών, βεβαίως, δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Και δεύτερον, για να συνεχίσουν να κερδίζουν από τόκους, από χρεολύσια και από δάνεια, αυτά τα οποία ο ελληνικός λαός τα έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα και πρέπει να υποθηκευτεί για άλλα 100 χρόνια για να τους τα ξεπληρώσει (όπως το δάνειο του Κολοκοτρώνη το 1823 που ξεπληρώθηκε το 1932). Αυτό γίνεται αυτήν τη στιγμή!

Λεφτά υπάρχουν; Ο Κύριος Παπανδρέου ανακοίνωσε το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλπ. Γιατί; Γιατί στις 15 του μήνα είχαμε να πληρώσουμε ένα δάνειο 8-10 δισεκατομμυρίων. Μια μέρα πριν είχε πει ότι παραμένουν αδιάθετα 17δισεκατομμύρια από το πακέτο των 28δισεκατομμυρίων και πως ανά πάσα στιγμή οι τραπεζίτες μπορούνε να τα πάρουνε.

Ρωτάω.. αν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, κατάπτωσης, καταστροφής, (αντιλαμβάνομαι ότι και οι τραπεζίτες άνθρωποι είναι και τις ανάγκες τους έχουν, να μην τους τα πάρουμε όλα) από τα 17 ας πάρει τα μισά και ας πληρώσει το δάνειο. Γιατί δεν το κάνει; Γιατί τα λεφτά της πλουτοκρατίας δεν τα αγγίζει κανείς..

Αν είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.. τα 300δισεκατομμύρια που έχουνε αύξηση πλούτου οι τράπεζες την τελευταία 5ετία,με μία έκτακτη εισφορά 10%, θα έδιναν 30δισεκατομμύρια.. Από τα 117 που έχουν οι ραντιέριδες αύξηση σε δις την τελευταία 5ετία με έκτακτη εισφορά 10%, θα είχαμε 12 δισεκατομμύρια.. Ξέρετε τι σημαίνουν αυτά; Θα τελειώναμε για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και για το 2010 και για το μισό 2011..

«Πάρτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες, το σύστημα θα πέσει μόνο όταν δεν έχει χρήματα για να τροφοδοτηθεί!» Διάβασα πριν από λίγες μέρες σε ένα φυλλάδιο αγανακτισμένων.. Όχι! Δεν είναι αυτό η λύση.. Χαλάλι, αφού οι τράπεζες αποτελούν το «κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας». Αρκεί το χρήμα που συσσωρεύουν να κατευθύνεται στην πραγματική ζωή, εκεί που χτυπάει η καρδιά των ανθρώπων.

Σοφία Βαλλιάνου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s