Μια ακόμα επιτυχία για την Σερβία


Μια ακόμα επιτυχία για την Σερβία

Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαική Ένωση βρέθηκε την Τετάρτη η Σερβία μετά την  σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς, του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας.

Την σύλληψη του Χάτζιτς χαιρέτησαν όλα τα μέλη της Σέρβικης και Κροάτικης κυβέρνησης καθώς και τα υτψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ.

Ο Χάτζιτς κατηγορείται για εγλήματα πολέμου και για εγλήματα κατά της ανθρωπότητας τόσο στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, όσο και στην Κροατία. Το 2004 του απαγγέλθηκαν γα πρώτη φορά κατηγορίες για 2 εγλήματα στην Κροατία και απο τότε χάθηκαν τα ίχνη του μέχρι την Τετάρτη που πραγματοποιήθηκε η σύλληψή του.

 Υπάρχει έντονη φημολογία οτι είχε διαφύγει και διέμενε στην Ρωσία με πλαστή ταυτότητα, παρότι συνελήφθει σε Σερβικό έδαφος.Κατα την σύλληψή του δεν προέβαλλε αντίσταση , ήταν αόπλος και δεν διέθετε καμία ταυτότητα ή επίσημο έγγραφο.

Ο ίδιος πάντως δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του ΔΠΔ για την σύλληψή του, όπως δηλώνει ο δικηγόρος του, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Την ίδια στιγμή η Κροατία επιδιώκει την έκδοσή του στα εδάφη της, καθώς εκεί διαπράξε τα περισσότερα αδικήματα του και του απαγγέθηκαν κατηγορίες.

Σήμερα το απόγευμα ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε με σέρβικο κυβερνητικό αεροσκάφος στην Ολλανδία προκειμένου να μεταφερθει ενώπιον του ΔΠΔ στην Χαγη. Μία αμαξοπομπή τον παρέδωσε και τον συνόδεψε μέχρι το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Ολλανδία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Από την μεριά του ο Σέρβος Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του θέλησε να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα, οτι όχι μόνο ξην χώρα κατάφερε σε λιγότερο από ένα χρόνο να οδηγήσει στην δικαιοσύνη 2 ατόμα που καταζητούνταν για χρόνια όπως τον Μλάντιτς, αλλά και οτι θα ξεκινήσει επιχείρηση ώστε να εντοπίσει τα άτομα που τους συγκάλειπταν και τους παραχωρούσαν προστασία και ψεύτικα χαρτιά.

Πλέον η Σερβία βλέπει να ‘ανάβει’ το πράσινο φως για την έναρξη διπραγμάτευσεων με στόχο την ένταξή  της στους κόλπους της ΕΕ, καθώς εκπλήρωσε τους όρους που της είχαν τεθεί με την σύλληψη του Μλάντιτς και του Χάτζιτς.

Δεν έχει γίνει κάποια επίσημη δήλωση ακόμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλα αναμένονται σύντομα. Άραγε η είσοδος της Σερβίας στην ΕΕ σε μία τόσο κρίσιμη περίοδος, κυρίως για την οικονομία θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις εξελίξεις στην Ευρωζωνη;Μήπως η είσοδος της συγκεκριμένης χώρας αλλάξει τις συστημικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής και κυρίως των Βαλκάνίων;

Eλισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s