Νέα έκρηξη βίας και συγκρούσεις στους κόλπους της Ευρώπης


Νέα έκρηξη βίας και συγκρούσεις στους κόλπους της Ευρώπης

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται για μία ακόμη φορά στην περιοχή της Σερβίας.

Την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου 2011, η Ευρώπη καθώς Διεθνείς Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, συνέχαιραν και επικρότησαν την συνολική πρόοδο που σημειώνει η Σερβία στα πλαίσια της ενσωμάτωσης με διεθνείς αποφάσεις και συνθήκες στο δρόμο προς την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αναφερόμαστε βέβαια στις δύο επιτυχείς συλλήψεις που κατάφερε να πραγματοποιήσει η σερβική κυβέρνηση, του Μλάντιτς και του Χάτζιτς, που αφενός έφεραν ενώπιο της δικαιοσύνης δύο διεθνώς καταζητούμενα άτομα και αφετέρου θεωρήθηκαν ως ακόμα ένα «εισιτήριο» στο δρόμο της αρχής της έναρξης διαπραγματεύσεων για την είσοδό της ΕΕ.

Ωστόσο, γεγονότα τις προηγούμενες ημέρες στάθηκαν αρκετά για μια πιθανή προσπάθεια υποβάθμισης από την Μεριά της Αλβανίας της όποιας προόδου είχε επιτευχθεί με την διεθνή κοινότητα, καθώς την Τετάρτη ξέσπασαν οδομαχίες και συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων, Αλβανών και κατοίκων στην βόρεια περιοχή στο Κόσσοβο. Έναυσμα της τεταμένης σήμερα κατάστασης στάθηκε η πυρπόληση ενός μεθοριακού σταθμού στο Κόσσοβο από Σέρβους, μετά την γνωστοποίηση ότι ο σταθμός περνάει στον έλεγχο του Κοσσόβου η οποία όμως μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση από την συνολική διεθνή κοινότητα θέλει να επιβάλει εμπάργκο κατά των προϊόντων προερχόμενα από την Σερβία. Η ιστορία αυτή ωστόσο είναι γνωστή. Είναι επαναλαμβανόμενη καθώς ο ίδιος σταθμός στο παρελθόν είχε καεί από Σέρβους το ξανά το 2008 (όντας ΝΑΤΟϊκή εγκατάσταση) μετά την μονομερή κήρυξη  ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από την Αλβανόφωνη πλευρά και μόνο.

Η ένταση που ξέσπασε στην περιοχή έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Υπήρξαν συγκρούσεις και ένταση που ξέσπασε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών αλβανοφώνων και σέρβων με πρόσχημα τον ‘μεθοριακό’ σταθμό.

Κινητοποιήθηκαν εθνικοί και διεθνείς φορείς από τις δύο πλευρές ώστε να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση και αστάθεια που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Κοσσόβου σε συμφέρον είτε του ενός είτε του άλλου. Ανέλαβε δράση το ΝΑΤΟ μέσω KFOR που είχε τον έλεγχο των μεθοριακών σταθμών και ο ΟΗΕ μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο αποδέχτηκε την σύγκλιση εκτάκτου συμβουλίου μετά την αποδοχή πρότασης από την Σέρβικη πλευρά.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, επιφυλακτικότητα είναι η στάση που έχει υιοθετήσει η Πρίστινα για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, καθώς υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι ως μόνο σκοπό έχει η κυβέρνηση αυτή την ενδυνάμωση και διεθνοποίηση της πολιτικής περί της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, και όχι μέσω μιας κοινής αποδεκτής και εξεύρεσης οριστικής λύσης.

Ελισάβετ Σπιταδάκη


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s