« Μπορώ να σε πάρω μια σφιχτή αγκαλιά;»


« Μπορώ να σε πάρω μια σφιχτή αγκαλιά;»

ρωτούσαν τα παιδιά που πρόλαβαν να ξεφύγουν από τα πυρά του εν δυνάμει εκτελεστή τους την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Έντρομοι από την είδηση που κατέκλυσε  την Ευρωπαϊκή και  παγκόσμια κοινή γνώμη, Νορβηγός –υπεράνω κάθε υποψίας- πολίτης έβαλε βόμβα σε Νορβηγικό κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον τόσο της αστυνομίας και των κυβερνητικών αρχών, όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Σημειώνεται, επίσης, πως  η βόμβα που τοποθετήθηκε θεωρείται το αμέσως μεγαλύτερο τρομοκρατικό συμβάν μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Νορβηγική κοινότητα. Κι όταν όλοι παρακολουθούμε την επίθεση αυτή, ποια είναι η σκέψη μας; Πως μπορούμε να αντιδράσουμε; Μία λέξη: «ΤΡΟΜΟΣ». Γιατί κύριοι; Γιατί κάποιος που για δικούς του λόγους αποφάσισε να τρομοκρατήσει και, όπως αποδείχθηκε αργότερα, να αποπροσανατολίσει τις αρχές; Κατά πόσο μπορούμε να το χειριστούμε εμείς ως απλοί πολίτες και κατ΄ επέκταση ως κυβερνήσεις;

Όταν την ίδια στιγμή παρακολουθούμε το Μπρέιβικ να σχεδιάζει το μεγαλύτερο χτύπημά του στο νησί Utøya, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από κατασκηνωτές, κυρίως εφήβους από το σόσιαλ-δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Νορβηγίας. Απώτερος σκοπός του ήταν η αφανισμός όλων των παιδιών που υπήρχαν στο νησί με τη σκέψη της εξάλειψης όλων των μη-Νορβηγών από τη χώρα του. Το τελικό αποτέλεσμα; 78 νεκροί. Η πλειοψηφία; ΠΑΙΔΙΑ. Ένας «κύριος» αποφασισμένος να γίνει διάσημος παίρνοντας την ζωή δεκάδων εφήβων. Έναν «άνθρωπο» που από την επόμενη μέρα θα τον μελετούν ως φαινόμενο πολλοί ψυχολόγοι. Μία προσωπικότητα που το προηγούμενο βράδυ έκανε τις «τελευταίες» του επιθυμίες πράξη. Ένα δείπνο σε ακριβό εστιατόριο. Μια νύχτα με μία συνοδό του. Και μετά; ΑΙΜΑ. ΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΙΔΙΑ.

Και το προφίλ αυτού; Ανάμειξη με το νορβηγικό ακροδεξιό κόμμα. Απραγματοποίητος στόχος του; Ακόμα και το παλάτι. Για το συμβολικό του χαρακτήρα, βέβαια,  όπως ισχυρίζεται, και όχι για την ίδια τη βασιλική οικογένεια. Πληροφορία, ωστόσο, που δε πιστοποιείται. Μία απόλυτα οργανωμένη, όπως φαίνεται επίθεση. Και η απόδειξη αυτού; Το μισθωμένο αγρόκτημα με σκοπό να αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στην πόλη Ρένα περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια του Όσλο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης έφτιαχνε την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών του με λιπάσματα που αγόραζε, υποδυόμενος τον αγρότη. Ένα καλά οργανωμένο έγκλημα. Μία ενέργεια που ίχνος ηθικής και ανθρωπιάς δεν είχε. Ένας άνθρωπος απόλυτα συνειδητοποιημένος και οργανωμένος γι’ αυτό που επρόκειτο να κάνει. Και το ερώτημα απλό. Ποια η θέση μας; Θέλουμε την τιμωρία του; Τον σωφρονισμό του; Για ποιο πράγμα ακριβώς; Όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει συνειδητά να διαπράξει ένα έγκλημα έχοντας σώας, όπως ισχυρίζεται, τας φρένας, μπορεί κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα, κάποιος ποινικός κώδικας να τον τιμωρήσει; Έχοντας πάντα τη δική του «λογική», έχω πολλές αμφιβολίες για το αν καθίσταται δυνατό κάποιος νόμος να τον τιμωρήσει δίνοντάς του να καταλάβει το μέγεθος της αποτρόπαιας πράξης του.   Η νορβηγική αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί μία νέα διάταξη του ποινικού κώδικα ώστε να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς ο ίδιος ο δράστης επανέλαβε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του αλλά και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον Μαρξισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten. Πολλοί τίθενται υπέρ της θανατικής ποινής. Άλλοι θέλουν την παραδειγματική του τιμωρία. Η επιλογή δική σας.

Και ποια η αντίδραση των αρχών; Αξίζει και μόνο να ρίξουμε μια ματιά στη μαρτυρία του Γκιόρ Γιόχανσεν, ο οποίος αφού μίλησε με την κόρη του που βρισκόταν στο νησί, αποκάλυψε πως η αστυνομία δεν τον πίστεψε όταν τους εξήγησε όσα του διηγήθηκε η κόρη του. Του αποκρίθηκαν πως αν είναι έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε να καλέσουν τα ίδια τα παιδιά. Γεγονός που ενισχύεται από την ολοκληρωτική προσοχή των αρχών στην εκρηκτική επίθεση δίπλα από τα κυβερνητικά κτίρια. Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως ο «κύριος» απλά εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της νορβηγική αστυνομίας. Λέξεις απλές: «αδυναμία της νορβηγικής αστυνομίας». Ποιος όμως κύριοι θα απαλύνει τον πόνο των γονιών που σκέφτονται ότι τα παιδιά τους θα είχαν σωθεί, αν η αντίδραση των αρχών ήταν έγκαιρη; Μπορεί κανείς από εκείνους τους αστυνομικούς να αντιληφθεί πως αν για μία στιγμή στην καριέρα τους παρέκλιναν από τον κατά γράμμα κώδικα της δουλείας τους θα σώζονταν ζωές μικρών παιδιών; Γιατί λοιπόν να αντιμετωπίζεται μία τέτοια υπόθεση σαν μία απλή ληστεία; Γιατί το ένστικτο να μη λειτούργησε σε μία τόσο σημαντική στιγμή; Ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν.

Και παράλληλα με όλα αυτά, ο δικηγόρος του Μπρέιβικ καταθέτει πως ο πελάτης του «μισεί όσους πιστεύουν στη δημοκρατία» καθώς επίσης πως είναι μέλος ενός αντιστατικού δικτύου που έχει δύο οργανώσεις στη Νορβηγία αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Στοιχείο που η αστυνομία διατηρεί της επιφυλάξεις της. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι στο μανιφέστο του με τίτλο «2083 Μια ευρωπαϊκή διακήρυξη ανεξαρτησίας», προκύπτει ότι ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της αντιστατικής οργάνωσης PCCTS Ναϊτες Ιππότες, υπήρχε και ένας Έλληνας. Κι εδώ είναι που αναρωτιόμαστε. Μέχρι που μπορεί να φτάσει μια διαστροφική και απόλυτα οργανωμένη σκέψη; Γιατί για σκέψη πρόκειται. Μια μειοψηφία που απλά κάνει πράξη τα σχέδια της και φέρεται σαν να έχει τη δύναμη του Θεού.

Κατακλείδα σκέψη μας η εξής. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πρέπει να αναρωτιόμαστε για την έξαρση ακροδεξιών επιθέσεων στην Ευρώπη; Ή μήπως μιλάμε για μία μεμονωμένη περίπτωση; Κι αν πρόκειται για κάτι που δε θα επαναληφθεί, πως πρέπει να το ορίσουμε μέσα στο μυαλό μας; Και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Μελίνα Κερμανίδου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s