Ρωσία εναντίον Γεωργίας με φόντο τον ΠΟΕ


Ρωσία εναντίον Γεωργίας με φόντο τον ΠΟΕ

 

 Η τρίτη επέτειος από την λήξη του σύντομου ρώσο-γεωργιανού πολέμου, από τον Αύγουστο του 2008, στάθηκε αφορμή για την αρχή μιας νέας διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών. Αιτία της νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύων χωρών στάθηκε το αίτημα της Ρωσίας για είσοδο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ενώ ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντδηεφ εκφράζει την αισιοδοξία του για ένταξη της χώρας στο ΠΟΕ ακόμα και μέσα στο 2011 η Γεωργία ως πλήρως μέλος του ΠΟΕ έχει δικαίωμα αρνησικυρίας(βέτο), το οποίο προτίθεται να χρησιμοποιήσει στην περίπτωση της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντδηεφ στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η γεωργιανή πλευρά παρακωλύει την είσοδο της χώρας του στον ΠΟΕ λόγω της διένεξης των δύων κρατών για τους τελωνειακούς ελέγχους, και ότι αποσκοπεί την αναθέρμανση των καθόλου φιλικών τους σχέσεων. Την ίδια στιγμή θεωρεί ότι μία σοφή κίνηση από την Τιφλίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλογο και πιο στενή σχέση.Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα στην συνέντευξη του Ρώσου προέδρου ήταν η αντίθεση συνεργασίας του με τον γεωργιανό ομόλογο του Μιχαήλ Σαακασβίλι και ότι σε περίπτωση αντικατάστασής του η Ρωσία να φανεί πιο πρόθυμη για διάλογο.

Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να τονιστεί από τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού είναι η φράση που χρησιμοποίησε ότι η Ρωσία δεν θέλει να αναμιχθεί σε ένα «ανήθικο ξεπούλημα» για να εξασφαλίσει την εισδοχή της στον οργανισμό,αφήνοντας αιχμές εναντίον της εμπλεκόμενης πλευράς .Από την πλευρά της η γεωργικής κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει ήδη 3 μέρες από τις δηλώσεις του Μεντβέντδηεφ.

 

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s