Το Μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν και κάνουν όνειρα…


Το Μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν και κάνουν όνειρα…

Και ναι . Έφτασε η ώρα του εκσυγχρονισμού. Ήρθε η μεγάλη στιγμή της απαλλαγής από τα συντηρητικά δεσμά που μας κρατούν στο παρελθόν. Μπήκαμε πλέον σε τροχιά προόδου.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα και πηγές μέσα από την κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προτίθεται να νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά. Ή για να είμαστε και ακριβείς , στόχος του είναι να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που ο ίδιος θα φέρει στην Βουλή σύμφωνα με το οποίο αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα τα νέα νομοθετικά μέτρα προβλέπουν :

•    Για πρώτη φορά αποποινικοποιείται πλήρως η προσωπική χρήση ναρκωτικών. Σήμερα ο δράστης διώκεται, αλλά μένει ατιμώρητος μόνο στην περίπτωση που αποδείξει ότι είναι χρήστης.
•    Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε πταίσμα (φυλάκιση τριών μηνών) η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών καθώς και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των Αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.
•    Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη διακίνηση ναρκωτικών (τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος), ώστε να γίνεται διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει αντίστοιχη διαβάθμιση των ποινών από 5 μέχρι 20 χρόνια, σε αντίθεση με το σημερινό πλαίσιο ποινών που κινείται από 10 μέχρι 20 χρόνια.
•    Ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση των μικρό-διακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της ποινής, δηλαδή και κάτω από 5 χρόνια.
•    Απειλούνται με ισόβια κάθειρξη οι δράστες ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης ναρκωτικών. Από εδώ και στο εξής, οι πραγματικά μεγαλέμποροι, οι οποίοι πλέον θα προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια, απαγορεύεται να έχουν ηπιότερη αντιμετώπιση, ακόμη και αν επικαλεστούν εξάρτηση από τα ναρκωτικά.
•    Υποχρεώνονται τα δικαστήρια να συνεκτιμούν για τη διάγνωση της εξάρτησης, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών.
•    Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία κάθε εξαρτημένου, είτε διέπραξε αδίκημα περί ναρκωτικών (εκτός των μεγαλεμπόρων) είτε αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών (με εξαίρεση εγκλήματα όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κ.λπ.)
•    Προβλέπονται ευεργετικά μέτρα για τους εξαρτημένους, όπως εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικός όρος, υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης στις φυλακές (αφορά κάθε κρατούμενο, ανεξαρτήτως εάν είναι εξαρτημένος ή όχι), χορήγηση υφ’ όρους απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης, αναστολή εκτέλεσης ποινής, υποχρεωτική αναβολή στράτευσης, υποχρεωτική αναβολή της δίκης.
•    Στις περιπτώσεις ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπεται η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται, και η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αδειάσουν οι φυλακές καθώς εκτιμάται ότι το 40% των εγκλείστων εκτίουν ποινές για χρήση και διακίνηση.

Αλήθεια όμως τι αντίκτυπο θα είχε ένα τέτοιο μέτρο στην σημερινή κοινωνία; Μια κοινωνία που ταλαιπωρείται και πλήττεται από νέα μέτρα, από ανεργία και πολλά προβλήματα. Τι αποτέλεσμα θα είχε ένα τέτοιο μέτρο; Σίγουρα πολλοί θα πουν ότι είναι ένας τρόπος εξόδου από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Θα το αφήσω ασχολίαστο και θα το προσπεράσω γιατί μόνο γέλιο αλλά και θλίψη μου προκαλούν τέτοιες αντιλήψεις.

Περισσότερο όμως ανησυχώ για την νεολαία. Είμαι 23 ετών και καθημερινά βλέπω γύρω μου ανθρώπους χρήστες. Είτε μαλακών είτε σκληρών ναρκωτικών. Στο γήπεδο, στο Πανεπιστήμιο , στις πλατείες , στους δρόμους , στα πάρκα παντού. Ακόμα και τώρα που είναι παράνομο και διώκεται ποινικά υπάρχουν τόσοι χρήστες. Αν αποποινικοποιηθεί τι θα γίνει; Πολλοί νέοι θα το δοκιμάσουν από μαγκιά όπως έκαναν και οι γονείς μας παλιότερα με το τσιγάρο και κατέληξαν να καπνίζουν 1 και 2 πακέτα την ημέρα. Ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο και με το χασίς; Ποιος μπορεί να με εφησυχάσει ότι ο 20χρονος άνεργος έφηβος που θα θελήσει να το δοκιμάσει δεν θα καταλήξει να είναι χρηστής; Και γιατί όχι , μετά να μην δοκιμάσει και κάτι πιο σκληρό. Έτσι για αλλαγή. Έτσι για δοκιμή…Για μαγκιά.

Ε, λοιπόν δεν είναι έτσι. Καταστρέψαμε την γλώσσα μας. Είχαμε την ωραιότερη γλώσσα , την αρχαιοελληνική , και με το πέρασμα των χρόνων την διαλύσαμε. Καταργήσαμε το πολυτονικό και σιγά σιγά προωθείται η άποψη ότι θα χρησιμοποιούμε ένα φωνήεν για να είναι πιο εύκολη η εκμάθηση της ελληνικής. Κόψαμε έτσι τον ομφάλιο λώρο που μας έδενε με το ένδοξο μας παρελθόν. Με τις μεγαλύτερες στιγμές του Έθνους μας και της Ιστορίας μας. Καταστρέφουμε την Παιδεία μας. Κάθε χρόνο και ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Νέοι τρόποι εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Νέα βιβλία. Περίεργα βιβλία. Με διαστρέβλωση της Ιστορίας. Με περίεργες αναφορές για συνωστισμούς στα παράλια της Μ. Ασίας και καλοπέραση επί Τουρκοκρατίας. Συμπτώσεις;; Ίσως. Πάντως πολλές και περίεργες.

Ειλικρινά τέτοια νεολαία ονειρευόμαστε; Τέτοια νεολαία θέλουμε; Μαστουρωμένη και εξαρτημένη; Αδύναμη να αντιστέκεται; Ανίκανη να μαθαίνει και να μελετάει; Μήπως θεωρείται επικίνδυνη επειδή θέλει να γνωρίζει και να αξιολογεί; Λυπάμαι αν ακούγομαι οπισθοδρομικός και ίσως στενόμυαλος και όχι προοδευτικός αλλά εγώ αλλιώς ονειρεύομαι την νεολαία και την επόμενη γενιά.

Ζητώ μια νεολαία ξάγρυπνη. Μια νεολαία με γνώσεις και ανησυχίες. Με προτάσεις και όνειρα. Μια νεολαία με γέλιο και ελπίδα. Που θα μπορεί να αξιολογεί και να επικρίνει κάθε λάθος πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Που θα διαβάζει και θα ενημερώνεται.

Μια νεολαία που θα διεκδικεί το δικό της Μέλλον. Ένα καλύτερο Μέλλον.

Αυτήν την Νεολαία θέλω εγώ.

Υ.Γ  Η Anna Eleanor Roosevelt ειχε πει : “The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.”

Για να έχεις μέλλον πρέπει να έχεις όνειρα…Για να κάνεις όνειρα πρέπει να ζεις και όχι απλά να αναπνέεις.

Παπαδόπουλος Κων/νος

Πηγή : http://www.rethemnosnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9623:2011-08-06-18-16-05&catid=45:2010-05-23-17-40-13&Itemid=84

Advertisements

3 thoughts on “Το Μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν και κάνουν όνειρα…

 1. Κριμα για νεο παιδι να εχεις τοσο στενες αντιληψεις… Επετρεψε μου να παρεχω λιγη τροφη για σκεψη.
  1. Η χρηση κανναβης ειναι λιγοτερο επικινδυνη απο την χρηση αλκοολ. Οσοι πινουμε ενα – δυο ποτακια, μια – δυο φορες την εβδομαδα δεν ειμαστε αλκοολικοι ετσι δεν ειναι;
  2. Γιατι κατι που κανει κακο στον χρηστη και μονο, να διωκεται ποινικα; Σε ποιο σημειο αποτελλει κινδυνο για την κοινωνια ο χρηστης κανναβης;
  3. Το σημερινο καθεστος “αντιμετωπισης” των ναρκωτικων βολευει μονο τους εμπορους, καποιους επιορκους αστυνομικους και το δικαστικο κυκλωμα υπερασπισης των παραβατων του νομου περι ναρκωτικων. Ειδες καμια βελτιωση στο προβλημα των ναρκωτικων, μεσω των απαγορευσεων, οπουδηποτε στον κοσμο;
  4. Θα πρεπει να αποφασισουμε τι κοινωνια θελουμε. Μια κοινωνια – βιτρινα που ολοι οι “περιθωριακοι” απομακρυνονται για να μην χαλαει η αισθητικη εμας των “ενταγμενων στο συστημα” η μια κοινωνια που απλα κανεις δεν θα πεθαινει απο τα ναρκωτικα. Εγω προτιμω το δευτερο.
  5. Επειδη βρισκομαστε στην εποχη της εικονας σου επισυναπτω ενα βιντεο απο το youtube, του καθηγητη David Nutt, επιστημονικου συμβουλου της Βρετανικης κυβερνησης για το ζητημα. Ελπιζω να σε βοηθησει να καταλαβεις καποια πραγματα:

  Δρ Βογιατζογλου Μανθος
  καθηγητης πανεπιστημιου Μακεδονιας

 2. Pingback: Το Μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν και κάνουν όνειρα… « …σήμερον…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s