«Αγώνας» Τουρκίας – Ισραήλ με διαιτητή τον ΟΗΕ


«Αγώνας» Τουρκίας – Ισραήλ με διαιτητή τον ΟΗΕ

Η απόφαση του ΟΗΕ στάθηκε αφορμή να αναθερμανθούν οι κακές σχέσεις των δύο χωρών

Η Τουρκία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στο Ισραήλ μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ, για την ισραηλινή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι εναντίον ενός πλοίου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.

 Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης «απαράδεκτα», ενώ προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων που λαμβάνει η Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, την άμεση απομάκρυνση οποιουδήποτε Ισραηλινού διπλωματικού εκπροσώπου ή πρέσβη από την Άγκυρα, αναστολή των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν δύο από τα ληφθέντα μέτρα τα οποία ορίζουν μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία ,λόγω της μεγαλύτερης έκτασης των ακτών της στην ανατολική Μεσόγειο, θα λαμβάνει μόνο της πλέον τις αποφάσεις για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων. Την ίδια στιγμή η Τουρκία φέρνει αντιμέτωπο το Ισραήλ με το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο , καθώς δεν αναγνωρίσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα εδώ και ενάμιση χρόνο.

Στις δηλώσεις που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζει ότι η έκθεση δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία και ότι τα μέτρα αυτά κατά του Ισραήλ θα έπρεπε να ληφθούν και να ανακοινωθούν πολύ νωρίτερα. Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το γεγονός πως η έκθεση δεν περιέχει καμία ένδειξη έκφρασης συγγνώμης από την μεριά του Ισραήλ, οδήγησε την λήψη των παραπάνω μέτρων και ότι θα αξιολογηθεί η στάση του.

Από την μεριά του το Ισραήλ φαίνεται να ελπίζει στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, παρόλο αυτά η προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που έλαβε χώρα λίγο μετά την επίθεση, κατέρρευσε πριν ακόμα γίνουν τα πρώτα βήματα.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα είναι η ξαφνική αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η τόσο αρνητική στάση της απέναντι στο Ισραήλ. Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση του ΟΗΕ προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, λίγες μέρες μετά από τις εξαγγελίες του Ισραήλ ότι θα στηρίξει την Κύπρο στο θέμα της διεκδίκησης των πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s