Εταιρεία παραγωγής εξαθλίωσης


Εταιρεία παραγωγής εξαθλίωσης

Θα πίστευε κανείς ότι μια χώρα η οποία είναι η 2η μεγαλύτερη παραγωγός ρυζιού και η 3η σιταριού, θα έχει πολύ μικρό ποσοστό υποσιτισμού. Κι όμως, η Ινδία είναι 1η σε ποσοστά υποσιτισμού και το ανορθόδοξο συνεχίζεται με την πλειοψηφία εξ αυτών να είναι αγρότες.

Πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο; Καθώς τα τρόφιμα, που είναι είδη πρώτης ανάγκης, μπήκαν στο παιχνίδι του παγκόσμιου ‘’καζίνο’’, τα πράγματα άλλαξαν. Τα τρόφιμα πλέον δεν παράγονταν για να τρέφονται οι άνθρωποι αλλά για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο οι εταιρείες .Έτσι όταν μπήκαν στο χρηματιστήριο των τροφίμων και οι πολυεθνικές και ξεκίνησαν να αγοράζουν εξωφρενικά μεγάλες ποσότητες σιτηρών, δημητριακών κλπ. οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την ιστορία είναι η Monsanto. Μία πολυεθνική γεωργικής βιοτεχνολογίας, η οποία ελέγχει το 95% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, ενώ η Cargill το 70% του παγκόσμιου εμπορίου. Έτσι πλέον οι δύο εταιρείες είναι οι άρχοντες του παιχνιδιού, καθώς μπορούν να αυξομειώνουν τις τιμές των τροφίμων κατά την αρεσκεία τους. Όταν επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, ενώ  όταν θέλουν να τις σταθεροποιήσουν τις τιμές και να ξανακερδίσουν τους αγοραστές να τις ρίχνουν.

Στόχος τους πλέον είναι να αλλάξει η προσευχή του ‘’Πάτερ ημών’’ η οποία λέει σε ένα σημείο ‘’…Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον …’’ και στο άμεσο μέλλον να αναφέρεται στην Monsanto και την Cargill.

Είναι γεγονός ότι το σύστημα των τροφίμων ήταν πάντοτε διεφθαρμένο και προφανώς οι εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος. Το ζήτημα όμως είναι ότι συνέπεια της αύξησης των τιμών στις πλούσιες χώρες, είναι η απλά η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Αντίθετα στις φτωχότερες χώρες, αυτή η αύξηση συνεπάγεται πείνα και κατά συνέπεια θάνατο. Κάθε λεπτό πεθαίνουν 9 παιδιά από υποσιτισμό και κάθε χρόνο ο αριθμός θα αυξάνεται.

Αν ξανακοιτάξουμε στην περίπτωση της Ινδίας, θα δούμε για ποιο λόγο έχει τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και κυρίως παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό. Παλιά οι αγρότες κρατούσαν ένα μικρό μέρος της σοδειάς τους ώστε να το ξαναχρησιμοποιήσουν για τη νέα καλλιέργεια. Στην πορεία όμως, η Monsanto τους πλάσαρε ένα γενετικά τροποποιημένο σπόρο ο οποίος   μπορεί να επιβιώσει από τα ζιζάνια που καταστρέφουν τις σοδειές, και να σημειωθεί αύξηση στη σοδειά τους. Έτσι θα μπορούσαν να απαλλαχτούν μια και καλή από τα έξοδα των λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων κλπ.

Στην αρχή όντως, η σοδειά τους αυξήθηκε χωρίς να χρειαστεί κανένα είδος χημικού. Στις επόμενες σοδειές όμως τα πράγματα άλλαξαν. Νέα είδη ζιζανίων εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιήσουν και πάλι χημικά.

Τυχαίο;

 Καθόλου…Γιατί η Monsanto εκτός από παραγωγός σπόρων, είναι και παραγωγός χημικών.

Πέραν αυτής της εξαπάτης, η συγκεκριμένη εταιρία ζητάει από τους αγρότες να υπογράψουν ένα συμβόλαιο το οποίο τους απαγορεύει να χρησιμοποιήσουν δεύτερη φορά τους σπόρους, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων της πατέντας,  αναγκάζοντας τους κάθε φορά να αγοράζουν ξανά τους σπόρους για τη νέα τους καλλιέργεια. Αν κάποιος αγρότης χρησιμοποιήσει σπόρους από τη σοδειά του αντί να τους αγοράσει, διώκεται ποινικά από την Monsanto.

Ίσως αναρωτηθεί κάποιος για ποιο λόγο οι αγρότες δεν χρησιμοποιούν και πάλι τους παλιούς τους σπόρους, που δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς το έδαφος δεν αποδίδει πλέον καρπούς χρησιμοποιώντας τους παλιούς σπόρους.

Συνέπεια του σπόρου ΒΤ, όπως ονομάζεται, είναι οι αγρότες να έχουν πνιγεί στα χρέη, καθώς  προκειμένου να αγοράσουν τον πολυπόθητο σπόρο, παίρνουν δάνεια. Ο λόγος που δεν καταφέρνουν να τα ξεπληρώσουν είναι ότι πλέον δεν έχουν σχεδόν κανένα κέρδος από τις σοδειές τους αφού δίνουν το 40% των κερδών τους για να αγοράσουν τους σπόρους, 20% σε λίπασμα και 10% σε παρασιτοκτόνα! Αυτό που τους μένει στην ουσία είναι 30% για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους και να πληρώσουν το δάνειο, πράγμα ακατόρθωτο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αυτοκτονήσει 200 εκατομμύρια αγρότες έως σήμερα όντας απελπισμένοι και πνιγμένοι στα χρέη. Αν αναφερόμασταν σε 200 εκατομμύρια θύματα ενός δικτάτορα θα μιλούσαμε για γενοκτονία.

Εξαιτίας της αστείρευτης απληστίας των εταιριών για κέρδη, δεν είναι απίθανο σε λίγα χρόνια να βρίσκεται προς πώληση το νερό και το οξυγόνο. Πλέον δεν θα είμαστε θεατές της εξαθλίωσης των φτωχότερων χωρών αλλά θα τη ζούμε καθημερινά.

«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη.

  Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο»

  Χένρι Κίσινγκερ 1974

Ελένη Βουλγαρίδου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s