Αμερική: προσπάθεια «αφύπνισης» του Ισραήλ(?)


Αμερική: προσπάθεια «αφύπνισης» του Ισραήλ(?)

Η βδομάδα αυτή ξεκίνησε δυναμικά για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα που ανέλαβε ως πρώτο καθήκον την επίσκεψη του στο κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ,στόχος αυτής της επίσκεψης είναι η ώθηση του Ισραήλ σε μια πιο «ανοιχτή» θέση στη διπλωματική αρένα, καθώς και η πιο ενεργή δράση του, στην όλο και ασταθής κατάσταση που επικρατεί στα γειτονικά του κράτη.

Το Ισραήλ το τελευταίο καιρό έχει παραμείνει έξω από την διεθνής πολιτική αρένα και έχει στραφεί στην εσωστρέφεια, κάτι που φαίνεται πως θορύβησε τις ΗΠΑ και οδήγησε τον Πανέτα να δηλώσει ανοιχτά ότι το Ισραήλ έχει την αμέριστη υποστήριξη τους σε ότι κίνηση προβεί.

Την ίδια στιγμή πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως το αίτημα των Παλαιστινίων για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους στον ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ έδειξαν την αντίθεσή τους με την άσκηση αρνησικυρίας αλλά και την ταυτόχρονη υποστήριξή τους στην Ισραηλινή αρχή.

Ο αμερικάνος υπουργός Άμυνας θα κάνει σαφή αναφορά στο συγκεκριμένο επεισόδιο, του οποίου η επανατοποθέτηση επί τάπητος στοχεύει στην διάκριση και διατήρηση του κύρους του οργανισμού που εδρεύει στους κόλπους των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων υπάρχουν οι διμερείς αμυντικές σχέσεις και ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν και της κατάστασης στη Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα που διαθέτει και διακρίνει το Ισραήλ και μέσω της διπλωματικής οδού κινεί τα νήματα για πιο στενή συνεργασία.

Σίγουρα ένας ισχυρός στρατιωτικά σύμμαχος όπως το κράτος του Ισραήλ, τοποθετημένος σε περιοχή όπου οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν, είναι επιθυμητός και σίγουρα αναγκαίος.

Ταυτόχρονα όμως μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κίνηση των ΗΠΑ για τον κατευνασμό ενός κράτος που πρόσφατα έστρεψε τα βέλη του απευθείας στον ΟΗΕ και απείλησε την ισορροπία στην περιοχή πιο έντονα από ποτέ.

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s