Λιβύη: Άγνωσται αι βουλαί του ΝΑΤΟ και των κατοίκων της


Λιβύη: Άγνωσται αι βουλαί του ΝΑΤΟ και των κατοίκων της

Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι πλέον νεκρός(αν και κάποιες θεωρίες συνομωσίας τον θέλουν ακόμα ζωντανό) και τώρα η Λιβύη καλείται να αντιμετωπίσει το μέλλον.

Το αύριο όμως δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο και σίγουρο.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από τα εδάφη της Λιβύης και να την «αφήσει» στα χέρια των δικών της ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της 7μηνης επιχείρησης μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης καταδίκασε την δράση του, από ότι φαίνεται όμως οι κάτοικοι της Λιβύης δεν είναι πρόθυμοι να το αποχωριστούν.

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα ορατός κίνδυνος για την χώρα από τους υποστηριχτές του Καντάφι. Για το λόγο αυτό ζητούν την παρουσία του ΝΑΤΟ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται απρόθυμο να υποστηρίξει την περαιτέρω παρουσία του στην Λιβύη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Μήπως η διεθνής κατακραυγή και οργή για τους εκατοντάδες νεκρούς άμαχους έπεισε την ηγεσία του να οπισθοχωρήσουν? Η λόγω της οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει πλέον τα κράτη της Ευρώπης δεν μπορούν να συντηρούν στρατιωτικές αποστολές τέτοιου είδους?

Ακόμα και οι ανώτεροι του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι παρά την δράση που ανέλαβαν στα κράτη της Βόρειας Αφρικής δεν υπήρχε πρόθεση να στηρίξουν τη ανάδειξη του νέου πολιτεύματος στην πολύπαθη Λιβύη.

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s