ΗΠΑ 2012: Νέα Σελίδα


ΗΠΑ 2012: Νέα Σελίδα

“Κάθε πρόταση πρέπει να κρίνεται από ένα ευρύτερο πρίσμα”

Χρησιμοποιώντας την φράση του προέδρου Αϊζενχάουερ , εξήγγειλε ο Μπάρακ Ομπάμα τη νέα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ. Πλέον οι ΗΠΑ «αλλάζουν» την στρατιωτική τους τακτική, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, σχεδιάζοντας όμως προσεχτικά για το στρατιωτικό μέλλον της χώρας.

Βασικά σημεία του νέου στρατηγικού σχεδίου των ΗΠΑ:

  1. Ενίσχυση παρουσίας τους στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ασία: Η επιλογή των δύο αυτών περιοχών δεν είναι τυχαία, καθώς γεωγραφικά βρίσκονται πολύ κοντά στην περιοχή της Κίνας. Η ανάδειξη της Κίνας σε ανερχόμενη δύναμη, μιας χώρας που βρίσκεται πολύ κοντά στο πεδίο δράσης και στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ, φαίνεται να έχει προκαλέσει την ανησυχία της Κυβέρνησης Ομπάμα. Τον ισχυρισμό αυτό έρχεται να ενίσχυση και η έντονη αντίδραση του Κογκρέσου στην επίδειξη ισχύος από την Κίνα με το νέο μαχητικό J-20 ή το αεροπλανοφόρο της.

  1. Διατήρηση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ: Τον τελευταίο χρόνο το ΝΑΤΟ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο Αραβικό κόσμο. Η εμπλοκή του στην Αραβική άνοιξη μετέβαλλε τις ισορροπίες και κλήθηκε να καλύψει το κενό ισχύος που προκλήθηκε από τις επαναστάσεις στην περιοχή. Η νέα στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ στοχεύει στην ενίσχυση και ανάπτυξη του ΝΑΤΟ, με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

 

  1. Απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν: Ένα από τα πιο τα πιο σημαντικά σημεία της νέας πολιτικής των ΗΠΑ είναι η απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο τερματίζεται η ταυτόχρονη στρατιωτική παρουσία, εμπλοκή και υπεροχή σε πολεμική σύρραξη σε δύο μέρη. Πλέον το νέο στρατηγικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρούν μια δύναμη ικανή να κερδίσει έναν πόλεμο ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει τον εχθρό να επιτύχει τους στόχους του σε μια δεύτερη σύγκρουση. Έτσι, μειώνονται στο ελάχιστο οι στρατιωτικές δαπάνες, χωρίς όμως ταυτόχρονη μείωση της στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ.

Η οικονομική πολιτική φαίνεται ότι επηρέασε και τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για το 2012. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση κλήθηκε να μειώσει τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δαπάνες, να εξασφαλιστούν κονδύλια, πολιτικές που δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον στρατιωτικό τομέα.

Έτσι για φέτος οι ΗΠΑ κλήθηκαν να αναθεωρήσουν την αμυντική τους στρατηγική, τα βασικά σημεία της οποίας αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του νέου έτους.

Παρά τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ φρόντισαν να διατηρήσουν το status quo τους. Συλλογισμός που δικαιολογεί την προσπάθεια των ΗΠΑ ως δυτικός περιφερειακός ηγεμόνας να διατηρήσει και να προασπίσει την ισχύ του. Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από το γεγονός ότι καμία αλλαγή δεν πλήττει στην ουσία το στρατιωτικό κύρος των ΗΠΑ, που συνεχίζουν να κυριαρχούν ως στρατιωτική δύναμη στα αμέσως δέκα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου. Παράλληλα, δεν υφίστανται αλλαγές στο αμερικάνικο στρατηγικό βάθος, καθώς πεδίο δράσης και στρατιωτικής ισχυρής παρουσίας παραμένει να είναι η περιοχή της Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις στην διεθνή αρένα. Υπάρχει περίπτωση οι νέες στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ να επηρεάσουν την πολιτική άλλων κρατικών εθνοτήτων να κινηθούν πιο επιθετικά εναντίον στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο νέος σχεδιασμός οδηγεί σε αποδυνάμωση των αμερικανικών ενόπλων δυάμεων.

Ένα ακόμα ερώτημα που τίθεται, είναι αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν αυτές οι μακροχρόνιες πολιτικές, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων το Νοέμβριου το 2012 για την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου.

Καταληκτικά

Το άρθρο αυτό είχε σαν βάση προβληματισμού την νέα αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία σχεδιάστηκε και προσαρμόστηκε στις επιταγές της οικονομικής πραγματικότητας. Στην αρχή έγινε μια σύντομη έκθεση και ανάλυση των βασικότερων σημείων αυτής της πολιτικής. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια σύγκρισης και σύνδεσης της πολιτικής αυτής με τα νέα δεδομένα που προβάλλουν οι ΗΠΑ. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι σχετικοί προβληματισμοί σχετικά με αυτή την εξέλιξη.

Ελισάβετ Σπυταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s