“YES, YOU CAN”


YES, YOUCAN

Είναι η μοναδική απάντηση που δίνει ο Ντικ Χόιτ  στο γιο του από την πρώτη εκείνη φορά που έτρεξε για χάρη του, μέχρι τώρα που έφτασε την ηλικία των 70 χρονών. Ένας πατέρας που είναι τόσο αφοσιωμένος στο γιο του, που παραμερίζει κάθε έννοια αυτοπροστασίας. Ένας πατέρας που έχει ως φιλοσοφία ζωής και δίνει σάρκα και οστά  στο απόσπασμα της επιστολής του Απόστολου Παύλου  προς Φιλιππισίους: «Μπορώ να κάνω τα πάντα  μέσω αυτού που μου δίνει δύναμη». Στη προκειμένη περίπτωση η κινητήρια δύναμή του είναι ο τετραπληγικός γιος του, Ρικ.

            Όταν το 1962, η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο του Ρικ του κόστισε μια «φυσιολογική» κατά πολλούς ζωή, σπαστική τετραπληγία με εγκεφαλική παράλυση ήταν η μοναδική απάντηση των γιατρών του. Οι γονείς του βλέποντας με άλλα μάτια το παιδί τους, ήταν πλήρως αποφασισμένοι πως θα είχε μια ομαλή ένταξη τόσο σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, όσο και σε αθλητικά.

            Η ενσωμάτωση του Ρικ δεν ήταν εύκολη καθώς οι γονείς του πολέμησαν για να πείσουν τους ιθύνοντες να κοιτάξουν πέρα από το υποφαινόμενο φυσικό περιορισμό του Ρικ. Η προσπάθειά τους επιτυχής. Στην ηλικία των 11, το Πολυτεχνείο του Tufts University στη Βοστόνη είναι μονόδρομος. Το παιδί έπρεπε να «δίνει εντολές» για χάρη του ίδιου του εαυτού του, κάτι που για όλους εμάς τους «απολύτως φυσιολογικούς» ανθρώπους είναι μια αυτονόητη πράξη. Κι όμως για κάποιους άλλους είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Η απάντηση του επικεφαλή καθηγητή απόλυτα αρνητική: «Ο εγκέφαλος του παιδιού δε μπορεί να δεχθεί τίποτα». Κι εκεί που κανείς δε περίμενε το «θαύμα», όπως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει, ένα απλό χαμόγελο  του Ρικ σε ένα απλό ανέκδοτο του καθηγητή, έδωσε ζωή σε έναν διαδραστικό υπολογιστή ειδικά κατασκευασμένο για εκείνον.

            Η χρήση του σωτήρια για τον ίδιο το Ρικ και τα αισθήματα των γονιών του απόλυτα  λυτρωτικά. Κι εκεί που όλοι θα περίμεναν πως τα πρώτα λόγια του θα είχαν άμεση σχέση με το πώς αισθάνεται απέναντι στους γονείς του, εκείνος αποκρίθηκε: «Go, Bruins!». Η Boston Bruins ήταν στον τελικό του Stanley Cup εκείνη τη σεζόν. Η ολοφάνερη αγάπη που έτρεφε ο Ρικ για τον αθλητισμό εκδηλώθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Καθώς βρισκόταν στην ηλικία των 15 ετών, ένας παίκτης του Lacrosse τραυματίστηκε και με αφορμή αυτό διοργανώθηκε ένας αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων. Η μοναδική επιθυμία του Ρικ εκείνο το διάστημα ήταν να λάβει μέρος και να τρέξει για χάρη του αθλητή. Ο Ντικ σάστισε σκεφτόμενος πως η εμπειρία του επ’ αυτού ανερχόταν στη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου. Το αποτέλεσμα; Ξεκάθαρο. Τα κατάφεραν. Το βραβείο μοναδικό και ανεκτίμητης αξίας: «Dad, when I’m running, it feels like I’m not handicapped».

            Συνειδητοποιώντας τη δύναμη που του ασκούσε η ευτυχία του γιού, ο Ντικ έλαβε μέρος σε πάνω από 1000 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του μαραθωνίου, του τριάθλου και του διάθλου. Μεγάλη του κατάκτηση  η επιτυχής συμμετοχή του για 6 φορές  ως υπεραθλητής ψυχής στο λεγόμενο Ironman τρίαθλο, το οποίο συμπεριλάμβανε 3,8 χιλιόμετρακολύμπι, μαραθώνιο, τρέξιμο 42.195 μέτρωνκαι ποδηλασία 180 χιλιομέτρων. Μία ακόμα εμπειρία στο ενεργητικό τους ήταν η ολοκλήρωση των 3.735 μιλίωνσε 45 ημέρες διασχίζοντας την Αμερική. Τα ρεκόρ του εντυπωσιακά. Ρεκόρ που οποιοσδήποτε άλλος θα επιδείκνυε πρώτα απ’ όλα. Κι όμως, όταν του προτάθηκε να τρέξει μόνος του, η απάντηση του κατηγορηματική: «Όχι. Τρέχω για να αισθάνεται ο γιος μου καλά και όχι για το ρεκόρ».

          

 Στα 70 του χρόνια ο Ντικ παραμένει πιστός στο θέλω του και όχι στο έργο του όπως θα μπορούσαν πολλοί να σκεφτούν. Παρά τις ειδοποιήσεις των γιατρών για άμεσο και σοβαρό κίνδυνο της υγείας του, ο Ντικ εμμείνει στην άποψή του: «Θα τρέχω για τον Ρικ μέχρι να πεθάνω». Λόγια που γίνονται πράξεις και μεταλαμπαδεύουν κάθε έννοια αφοσίωσης, πίστης και ελπίδας σε όλους εμάς που νιώθουμε δυστυχισμένοι και ανήμποροι στην τόσο πλήρη ζωή μας.

Μελίνα Κερμανίδου

Πηγές

http://www.teamhoyt.com/about/index.html

http://www.youtube.com/watch?v=qS5a24Dpdys&feature=related

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s