Μεσανατολικό ζήτημα


Μεσανατολικό ζήτημα

     Το παρόν άρθρο έχει ως κύριο άξονα την ανάδειξη του Μεσανατολικού ζητήματος μεταξύ του Ισραήλ και του Παλαιστινιακού κράτους. Αρχικά θα γίνει μια σύντομη περιγραφή της διένεξης που προκλήθηκε ανάμεσα στα δυο κράτη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των κύριων δρώντων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτή τη διαμάχη. Παράλληλα με την παρουσίαση θα αναλυθεί και ο ρόλος που έπαιξε η παίζει έκαστος από τους κύριους δρώντες στην εξέλιξη της διαμάχης.

     Δεδομένα:

     Στις 15 Ιουλίου του 2011 ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στα σχέδια για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, αναλαμβάνοντας μάλιστα να υποβάλει ο ίδιος στον ΟΗΕ το επίσημο αίτημα αναγνώρισης, αλλά και την αναβάθμισή της σε πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσημα ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας που διαθέτουν στον ΟΗΕ, προκειμένου να μπλοκάρουν την απόφαση.

     Στις 31 Οκτωβρίου 2011 η Γενική Συνέλευση της UNESCO, έπειτα από ψήφισμά της, αποφάσισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του Οργανισμού. Το Ισραήλ αποχώρησε πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση προς τον οργανισμό.

     Από τις αρχές του 2012 έχουν πραγματοποιηθεί 5 συναντήσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Αμμάν της Ιορδανίας υπό το συντονισμό του Κουαρτέτου ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ. Οι συναντήσεις αυτές έχουν αποβεί άκαρπες με την Ισραηλινή κυβέρνηση να είναι ο πιο αδιάλλακτος συνομιλητής. Τα θέματα που έχουν τεθεί «επί τάπητος» είναι ο καθορισμός των συνόρων και της ασφάλειας, καθώς και η άρνησή του Ισραήλ να παγώσει την οικοδόμηση εποικισμών της Δυτικής Όχθης.

     Σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί παραχώρηση εδαφών στους Παλαιστίνιους θα τους παραχωρήσει και το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του νέου κρατικού μορφώματός τους.

     Όσο αναφορά την οικοδόμηση των εποικισμών, αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ των δύο χωρών , καθώς αφορά την ανέγερση οικισμών και την αναγνώριση αυθαιρέτων στα κατεχόμενα εδάφη. Η Παλαιστινιακή αρχή θεωρεί ότι καταπατούνται παράφορα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αποτέλεσμα της οικοδόμησης είναι η ταυτόχρονη συμβίωση Παλαιστινιακών και Ισραηλιτών σε οικισμούς που συχνά γίνονται μέρη συγκρούσεων.

Εμπλεκόμενοι δρώντες:

ΟΗΕ: Επανειλημμένα ο ΟΗΕ έχει τονίσει την ανάγκη να κατευναστούν τα πνεύματα αντιλογίας και σύγκρουσης ανάμεσα στις 2 κρατικές οντότητες μέσω εκτενούς διαλόγου. Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως αυτόνομο κράτος από τον ίδιο τον ΟΗΕ θα δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις( να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ είναι επίσημο μέλος του ΟΗΕ από το 1949).

ΕΕ: Το Μεσανατολικό ζήτημα έλαβε χώρα σε μία περιοχή που αποτελεί την «πίσω αυλή» της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ένωση δεν θα μπορούσε να μείνει άπραχτη σε μια επικείμενη σύγκρουση, που θα λάμβανε χώρα κοντά στην νοτιοανατολική περιοχή της. Παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχει ήδη κίνδυνος εκδήλωσης σύγκρουσης στην ίδια περιοχή με το Ιράν να απειλεί για εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του στην ΕΕ, δικαιολογεί την προαναφερθείσα πολιτική της ΕΕ.

Αραβικός σύνδεσμος: Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανήκουν στην άμεση σφαίρα επιρροής του Α.Σ. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο Α.Σ. έχει στηρίξει τους Παλαιστίνιους στην διαδικασία αναγνώρισης του κράτους τους.

     Συνοψίζοντας: οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής αρχής με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται να ενισχύονται οδηγώντας στην μεταξύ τους σύγκρουση. Η διεκδίκηση των εδαφών και της κυριαρχίας, αλλά και των συμφερόντων στην ίδια περιοχή έχουν αναδείξει το Μεσανατολικό σε κρίσιμο ζήτημα. Η παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου μετά από αίτημα της Παλαιστίνης αναμένεται να κρίνει την έκβαση του ζητήματος.

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Πηγές  : http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

                   www.athina984.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s