World is dealing with Syria


World is dealing with Syria

Εδώ και ένα χρόνο, ο Αραβικός Κόσμος βρίσκεται σε επαναστατικό αναβρασμό. Η αρχή έγινε στην Αίγυπτο ενάντια του Χόσνι Μουμπάρακ και στην συνέχεια ακολούθησε η εξέγερση στη Λιβύη που έληξε με τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι. Ο χαρακτήρας και οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει σε κάθε περιοχή η λεγόμενη <<Αραβική Άνοιξη>> δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Το συγκεκριμένο domino effect αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα και τα μάτια όλων έχουν στραφεί αυτή τη περιόδο στη Συρία και τις βιαιοπραγίες που διαπράττει το καθεστώς Άσαντ.

Οι πρώτες απόπειρες διαδηλώσεων του εξεγερμένου Συριακού λαού ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011. Οι μεγαλύτερες, όμως, που κατέδειξαν το χαρακτήρα της εξέγερσης αυτής , ήρθαν τον Μάρτιου του ίδιου έτους. Η κυβερνητική πολιτική, τα δικαιώματα των πολιτών και η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ίσχυε από το 1963, ήταν τα αιτήματα που ζητούσαν λύση-αλλαγή. Η αντίδραση της Κυβέρνησης και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ήταν η καταστολή αυτών δια μέσου της βίας. Η αντιμετώπιση της δράσης των εξεγερμένων, οδήγησε στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως χαρακτηρίστηκαν  από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και από την ίδια την ύπατη αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος σπεύδουν σε κυρώσεις και απαγορεύσεις εναντίον του προέδρου Άσαντ και του περίγυρού του, με σκοπό τη καταστολή των βιαιοπραγιών. Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της κυβερνήσεως ,ασκώντας βέτο σε απόφαση που καταδίκαζε τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Παρά την άρση του στρατιωτικού νόμου και τη λήψη ορισμένων μέτρων και αποφάσεων για εκλογές μέσα στο 2012, η Κυβέρνηση συνέχισε την επίθεση εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Από τις 4 Φεβρουαρίου η πόλη Χόμς της Συρίας, η  οποία αποτελεί έδρα-προπύργιο των αντικαθεστωτικών, είναι το επίκεντρο συνεχών βομβαρδιστικών επιθέσεων. Οι νεκροί  ανέρχονται σε δεκάδες καθημερινά και οι τραυματίες  ακόμα περισσότεροι. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πλέον άμαχοι και ξένοι δημοσιογράφοι. Ο θάνατος συγκεκριμένα των δυο ξένων δημοσιογράφων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Δύση και ανάγκασε την Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. να προβεί σε <<σκληρές>>δηλώσεις κατά του Άσαντ

Ο Πρόεδρος Άσαντ πρότεινε νέο Σύνταγμα το οποίο με δημοψήφισμα εγκρίθηκε από το  89% των Σύρων που συμμετείχαν. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 57,4 %. Παρόλο των προσπαθειών του Προέδρου για μείωση των εξεγέρσεων, οι επιθέσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα της αμφισβήτησης των προθέσεων και της αποτελεσματικότητας του νέου αυτού συντάγματος.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος όρισαν από κοινού <<ειδικό απεσταλμένο>> για τη συριακή κρίση, τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Στόχος των συναντήσεων του απεσταλμένου με διάφορες χώρες,  αλλά και της διάσκεψης των <<Φίλων της Συρίας>>, που έχει ορισθεί για την Παρασκευή, είναι η κατάπαυση των πυρών και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης.

Η περίπτωση καθαίρεσης του προέδρου Άσαντ από την εξουσία, που αποτελεί σκέψη της διεθνούς κοινότητας, αντικρούστηκε με το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα. Οι εναλλακτικές λύσεις για στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών, εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών ή περισσότερες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος, αν και έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, τίθενται σε αμφισβήτηση λόγω των επιπτώσεων τους. Η απειλή ενός εμφύλιου ή ακόμα χειρότερα μιας γενικευμένης σύρραξης στο χώρο της Μέσης Ανατολής, είναι ορατή. Η οικονομική εξαθλίωση, δε, που θα επέλθει μέσω των οικονομικών κυρώσεων, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, θα οδηγήσουν και αυτές με τη σειρά τους  το συριακό λαό σε χειρότερη ακόμα κατάσταση.

Είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτικά παιχνίδια υπέροχης αλλά και με ανθρώπινες ψυχές. Είναι κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, απαραίτητη η δημιουργία <<ανθρωπιστικού διαδρόμου>> απ’ όπου θα παρέχεται βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και στους τραυματίες κάτι το οποίο προφανώς ελλοχεύει  κινδύνους για τον Πρόεδρο Άσαντ, λόγω της άμεσης πρόσβασης ξένων δυνάμεων στη χώρα.

Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφασισθεί από κοινού μεταξύ του καθεστώτος και της διεθνούς κοινότητας, ο τρόπος δημιουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Η συριακή πλευρά, οφείλει να εγγυηθεί την προσωρινή εκεχειρία και οι υπόλοιπες δυνάμεις την αποκλειστική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι σαφές το γεγονός, ότι εδώ και ένα χρόνο ο Αραβικός Κόσμος βιώνει ριζικές αλλαγές τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό πλαίσιο και δυστυχώς για ακόμα μια φορά βλέπουμε πως οι <<παράπλευρες απώλειες>> είναι τεράστιου μεγέθους. Πρέπει να κατανοηθεί ότι οι ανθρώπινες ζωές που αποτελούν το μέλλον αυτού του κόσμου και ειδικότερα ο άμαχος πληθυσμός, δεν μπορούν να συνεχίσουν να πλήγονται με αυτόν τον τρόπο. Εν έτη 2012 και μετά από χιλιάδες κινήματα, αποφάσεις και δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αδιανόητο να γινόμαστε μάρτυρες αυτών των βιαιοπραγιών και να μην μπορεί να βρεθεί μια λογική πολιτική λύση, που δεν θα  καταλήξει είτε σε γενικευμένη είτε σε εμφύλια σύρραξη και δεν θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.

Ας ακούσουμε, λοιπόν, τα λόγια του Μαρτίνου Λούθηρου Κίνγκ και ας χρησιμοποιήσουμε την Ειρήνη για να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Άννα-Αλκινόη Μηλιοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s