Ελλην ή “Γραικός” ?


Ελλην ή “Γραικός” ?

Εν έτη 2012 παραμονή του εορτασμού της εθνικής μας επετείου αναμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι οι ‘τυχεροί’ που θα καταφέρουν να προμηθευτούν το πολυπόθυτο χαρτάκι ώστε να έχουν πρόσβαση στην παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί εν τέλει παρουσία όλου του υπουργικού συμβουλίου και του προέδρου της δημοκρατίας (συγχωρέστε με που χρησιμοποίησα τον όρο δημοκρατία και ως προσωνύμιο αξιώματος αλλά και με πεζά, διατηρώ όμως τις αμφιβολίες μου για την χρήση που της αποδίδεται την σήμερον ημέρα).

Παρατηρήσατε τίποτα περίεργο σε όσα ανέφερα παραπάνω? Και όμως εν έτη 2012 χρειάζεται ‘μαγικό χαρτάκι’ για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει την παρέλαση της εθνικής μας επετείου, απο την οποία απέχουν πολλοί σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντια μέτρα αστυνόμευσης και όντας καγκελόφραχτη σε μεγάλο εύρος της και δη πλησίον των ‘επισήμων’ οι οποίοι θα την τιμήσουν σύσσωμοι με την παρουσία τους. Τα σχόλια των περισσοτέρων επικεντρώνονται κυρίως στην κατάσταση του σήμερα δίνοντας βάση και έμφαση μια μέρα πριν και το πολύ μια μέρα μετά απο τα γεγονότα. Δεν θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο και εγώ γιατί δεν θα είχε ούτε νόημα ούτε ουσία.

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, πιο ουσιώδες, πιο διαχρονικό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο αν θέλουμε κάποια στιγμή να το επιλύσουμε. Κυκλοφορώ στους δρόμους της ‘συν-πρωτεύουσας’ και φτωχομάνας Σαλονίκης και παρατηρώ της ελληνικές σημαίες που κρεμάσαν οι περισσότεροι στα μπαλκόνια τους για να δηλώσουν τον πανηγυρισμό τους για την εθνίκη τούτη επέτειο. Κύριοι, η εθνική μας σημαία δεν είναι λάβαρο πανηγυρισμού να το κρεμάμε όποτε κερδίζει η ομάδα μας, η Ελληνική Σημαία είναι εθνικό φρόνημα, είναι εθνική ιστορία, είναι εθνική πεποίθηση και αναγνώριση των όσων έχουν συμβεί στο ένδοξο παρελθόν αυτης της χιλιοταλαιπωρημένης χώρας. Μιας χώρας η οποία εξακολουθεί να βασανίζετε με την διαφορά οτι πριν 200 χρόνια περίπου κάποιοι αποφάσισαν να θυσιαστούν για αυτην ή ακόμα για να μην πάμε τόσο πίσω 15 χρόνια πριν στην Κύπρο μας ο Σολωμός Σολωμού άφησε την τελευταία του πνοή για τούτη την σημαία.

Ποιος απο εμάς σήμερα θα είχε το σθένος να πράξει κάτι ανάλογο? Δεν φταίνε οι πολιτικοί μας για όσα συμβαίνουν σήμερα ή για να το θέσω καλύτερα δεν φταίνε μόνο αυτοί. Εμείς τους τοποθετήσαμε εκεί με την ψήφο μας κ όχι μόνο μια φορά αλλά κατ’εξακολούθηση, οπότε ας αναζητήσουμε τις ευθύνες πρώτα στους εαυτούς μας και μετέπειτα στους αξιοματούχους αυτού του τόπου οι οποίοι αναμφιβόλως ωφείλουν να αντικατασταθούν. Το κείμενο ίσως να μην έχει συνοχή, οι σκέψεις για την πατρίδα όμως και τα όσα τραβάει είναι πολύπλευρα και αλληλένδετα και δύσκολα αποτυπώνονται σε ένα χαρτί. Παρ’ όλα αυτά, προτείνω και παροτρύνω, κάνοντας έκκληση προς όλους τους ΈΛΛΗΝΕΣ να ευαισθητοποιηθούν, να ενεργοποιηθούν, να διεκδικήσουν ξανά το μέλλον τους, τα δεδουλευμένα τους, την αξιοπρέπεια τους. Δεν ξέρω αν η λύση είναι να βγούμε στους δρόμους, δεν ξέρω αν η λύση είναι να επαναστατήσουμε αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι οτι πρέπει σίγουρα να στραφούμε σε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες πρακτικές. Όλα αυτά δεν είναι πλέον θεωρίες, είναι πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα διότι τα χρονικά περιθώρια τελειώσαν προ πολλού και φύγαν ανεπιστρεπτί.

Οφείλουμε και προς ημάς αλλά και προς τα παιδιά μας να προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους, ικανούς, διορατικούς, με όραμα και όρεξη να το υλοποιήσουν, άτομα τα οποία γνωρίζουμε ήδη οτι αξίζουν και δεν έχουν αμαυρωθεί από το σαθρό πολιτικό σύστημα που ισχύει σήμερα, άτομα τα οποία αξίζει να στηρίξουμε όλοι μας ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις και θα σταθούμε δίπλα τους, απέναντι απο το σύστημα που θα ορμήξει να τους κατασπαράξει γιατί θα νιώσει την απειλή να πλησιάζει.

Υπάρχουν τέτοιοι ΕΛΛΗΝΕΣ, υπάρχει τέτοιο αύριο, δεν τελείωσε τίποτα ακόμα αρκεί να το πιστέψουμε και να ξυπνήσει ο Ελλην και όχι ο ‘γραικός’ από μέσα μας !!!

Δημήτριος Α. Αναγνώστου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s