ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΔΩΡΑ ΑΞΙΑΣ 135 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ


ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΔΩΡΑ ΑΞΙΑΣ 135 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ

 

«Οι Γερμανοί μπορούν να είναι υπερήφανοι πως έχουν διασφαλίσει για πολλά χρόνια την ύπαρξη του Ισραήλ». Με τα λόγια αυτά ευχαρίστησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ την συνδρομή των Γερμανών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

Συνεργασία Βερολίνου – Τελ Αβίβ

Ενώ στην Ευρώπη η αντιπαράθεση της Ελλάδας – Γερμανίας διατηρείται ακόμα και οξύνεται, το Ισραήλ δηλώνει ανοιχτά την ικανοποίηση του για την Γερμανο- Ισραηλινή συμφωνία. Η δήλωση αυτή σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Μέση Ανατολή.

Αφορμή για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στάθηκε ένα αποκαλυπτικό άρθρο της γνωστής σε όλους μας γερμανικής εφημερίδας Spiegel την Δευτέρα.

Το άρθρο αναφέρει ότι η Γερμανία έχεις σταθεί ανεκτίμητος σύμμαχος στην ανάπτυξη και ενίσχυση του Ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος, μέσω της παροχής πυρηνικών υποβρυχίων με ευνοϊκούς όρους. Τα υποβρύχια αυτά κατασκευάζονται στο Κίελο της Γερμανίας και αναχωρούν για το Τελ – Αβίβ εξοπλισμένα με πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές. Ένα σημαντικό σημείο που υπάρχει εδώ είναι ότι η εκτόξευση των κεφαλών έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, μέσω ενός μυστικού υδραυλικού συστήματος.

Το Βερολίνο αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά ο αρθρογράφος εμμένει στην αντίθετη άποψη. Παραθέτει συγκεκριμένα ότι η Γερμανία είχε πλήρη γνώση του Ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος από το 1961(!), έχει παραδώσει στο Ισραήλ μέχρι τώρα 3 υποβρύχια, πρόσφατα έγινε και η συμφωνία για το 6ο, και μέχρι το 2017 θα παραδοθούν άλλα 3. Το 1/3 του κόστους( 135 εκατομμύρια) του 6ου υποβρυχίου το έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ το Τελ – Αβίβ έχει εξασφαλίσει την αποπληρωμή του τελικού ποσού από το 2015.

Φυσικά η συνεργασία αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση του «Δούναι και λαβείν». Η Γερμανία από την πλευρά της ζήτησε από το Ισραήλ ,ως αντάλλαγμα για το 6ο υποβρύχιο, να θέσει ένα τέλος στην αποικιοκρατική του τάση και να επιτρέψει την ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος βιολογικού καθαρισμού στην Λωρίδα της Γάζας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ στην Γερμανία…

Το άρθρο έχει προκαλέσει την αντίδραση και διχασμό της πολιτικής δύναμης της χώρας, και ιδιαίτερα της αντιπολίτευση που ζητά επίσημες δηλώσεις από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο ι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν την χρήση των υποβρυχίων για αμυντικούς σκοπούς, ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών  ζητά να μάθει τι ακριβώς γνωρίζει το Βερολίνο. Οι Πράσινοι από την πλευρά τους κατηγορούν ότι το Ισραήλ δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας.

Ο Ράινερ Στίνερ, ειδικός σε θέματα άμυνας των Φιλελευθέρων, υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, επισημαίνει ότι η συμφωνία δεν είναι πρόσφατη και ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο χρήσης των υποβρυχίων για πλήγμα εναντίον που Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, σε δηλώσεις του στο Spiegel, επεσήμανε: «Η παράδοση των υποβρυχίων γίνεται χωρίς οπλισμό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στην σεναριολογία για τον μελλοντικό οπλισμό τους».

Συμπεράσματα

Τα δεδομένα που ανέδειξε το άρθρο αυτό εγείρουν πολλές απορίες και αμφιβολίες για τα πραγματικά κίνητρα της εμπλοκής του Βερολίνου στην Μέση Ανατολή. Η ενίσχυση του Ισραήλ στον πυρηνικό τομέα, όπου ήδη το Τελ – Αβίβ θεωρείται ότι κατέχει ηγετική θέση στην Μέση Ανατολή, μπορεί να αλλάξει τις υφιστάμενες ισορροπίες και να αυξήσει το δίλημμα ασφάλειας στην περιοχή.

 Η εμπλοκή μιας ευρωπαϊκής χώρας με ισχυρό οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ένα ασταθές ακόμα υποσύστημα, δεν αποκλείει την έντονη αντίδραση και εναντίωση άλλων χωρών όπως το Ιράν για την αμφισβήτηση της. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι χώρες που διαθέτουν πυρηνικές εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία να επιδιώξουν την ανάπτυξη και ενίσχυσής τους. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε την περίπτωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που συνάντησε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, ακόμα και με την επιβεβαίωση της χρήσης του για ειρηνικούς σκοπούς.

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s