Η ΣΥΡΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΟΣ


Η ΣΥΡΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΟΣ

“Σώστε μας σήμερα από τα χέρια αυτού του δολοφονικού καθεστώτος αλλιώς προετοιμαστείτε να μας θάψετε αύριο, όπως έγινε σε περισσότερες από μία πόλεις” 

 

Με αυτή η φράση η Συρία καλεί τον ΟΗΕ και την Διεθνή Κοινότητα σε βοήθεια, την ίδια ώρα που οι παρατηρητές του ΟΗΕ αναφέρουν κλιμάκωση της βίας. Ο επικεφαλής της Αποστολής Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία (UNSMIS) στην αναφορά του κάνει λόγο για απροθυμία της πολιτικής δύναμης και των ανταρτών για επίτευξη ειρήνης και εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Κοφι Αναν. Υποστηρίζει ότι πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή τους.

Την άποψη αυτ’η εστερνίζεται και ο Ραμί Αμπντούλ-Ραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Δεν προσέφεραν τίποτα ωφέλιμο. Τι κι αν είναι ανεξάρτητοι;» τόνισε. «Διαπράττονται πολλά εγκλήματα στη Συρία και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τα αποτρέψουν».

Η Αποστολή είχε αρχίσει τη δράση της στη Συρία στα μέσα Απριλίου προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο των έξι σημείων του Κόφι Ανάν,αντιμετωπίζοντας συνεχώς την εχθρική στάση της κυβέρνησης, ενώ τα μέλη της Αποστολής βρέθηκαν αρκετές φορές στο στόχαστρο.

Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς αδιάκριτα κατά του άμαχου πληθυσμού, οδηγώντας στο θάνατο πάνω από 36 ανθρώπους και περισσότερες από 1000 οικογένειες σε αποκλεισμό σε διάφορες πόλεις – στόχους. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), οι Μαχητές της αντιπολίτευσης και η Αποστολή καλούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση επέμβαση στην Συρία, ενώ μέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, κυρίως του Facebook, ο συριακός λαός προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Ο ΟΗΕ καλείται να λάβει άμεσα δράση απέναντι στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ δεν έλειψε και η πρόταση από μέρους του Μπουρχάν Γαλιούν, επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής του ‘Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, για αποστολή μια δύναμη κυανοκράνων. Προς το παρόν η μόνη εντολή που έχειθ δωθεί από την πλευρά του διεθνή οργανισμού είναι η αναστολή των εργασιών της Αποστολής μέχρι να εξασφαλιστει η ασφάλεια των μελών της.

Στραμμένο το ενδιαφέρον της Ρωσίας στην Συρία

Έτοιμη δηλώνει η Ρωσία να μεταφέρει σε ασφαλή μέρη τους Ρώσους που διαμένουν στα εδάφη της Συρίας σε περίπτωση που θελήσουν να εγκαταλειψουν την χώρα. Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν λάβει θέση κοντά κύρια λιμάνια της Συρίας, όχι μόνο για την μεταφορά των μεταναστών αλλά και για ανεφοδιασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην Συρία. Η ρωσική αεροπορία συμμετέχει επίσης στην επιχείρηση, προσφέροντας βοήθεια στο πολεμικό ναυτικό.

Η επόμενη μέρα

Οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέχρι σήμερα στο κράτος της Συρίας καταδεικνύουν την αδυναμία της διεθνούς κονότητας να αντιμετωπίσει τον Σύριο ηγέτη. Η χώρα βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση, οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγράφουν καθημερινά δολοφονίες αμάχων, την ίδια στιγμή που ο συριακός λαός δίνει μάχη για την καθημερινή του επιβίωση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την Τρίτη ο ΟΗΕ θα λάβει την τελική απόφαση για την τύχη της Αποστολής. Δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση αν η πρόταση για την αποστολή κυαονόκρανων στην Συρία θα αποτελέσει μέρος της ατζέντας της Τρίτης.

 Σε περίπτωση που τα κράτη συμφωνήσουν σε περαιτέρω εμπλοκή στην πολεμική σύρραξη με την τοποθέτηση στρατιωτών υπό την σημαία των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Ελισάβετ Σπιταδάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s