ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η΄ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ


greece-sold-out1

Ελλάδα του 2012, Ελλάδα του μνημονίου, θεωρητικά μια χώρα ελεύθερη, μια χώρα πυλώνας της Ευρώπης  και του κόσμου όλου! Υπήρξε όμως ποτέ πραγματικά ελεύθερη;

Κοιτάω γύρω μας τον κόσμο και βλέπω τη μιζέρια, τους αυξανόμενους με γεωμετρική πρόοδο επαίτες και διερωτώμαι, σε τι διαφέρουμε σήμερα κύριοι από την κατάσταση που εβρισκόμασταν πριν από 200 σχεδόν χρόνια και για 4 περίπου αιώνες; Μια κατάσταση που οδήγησε τελικά στην επανάσταση με απώτερο σκοπό την αποτίναξη του κατακτητή, ενός κατακτητή με πρόσωπο, και την επίτευξη αυτού του σκοπού του οποίου η υλοποίηση σήμανε και την έναρξη της εσωτερικής μας διαμάχης (εμφύλιος) δια λόγους εξωτερικής και εσωτερικής ξεκαθάρισης του τοπίου από τα άτομα τα οποία ήσαν πρωτεργάτες και προνομοιούχοι και αναγνωρισμένοι για την συνεισφορά τους στον αγώνα του έθνους. Τούτο το έργο καθορίστηκε και εκτελέστηκε από τους ξένους φορείς που συνεργάστηκαν με τους σύγχρονους με την εποχή ¨Εφιάλτες¨ δια την πλήρη δέσμευση του έθνους με τα εκσυχρονισμένα πλέον μέσα, τα επονομαζόμενα και ως «τραπεζικό σύστημα, δάνεια, χρέος, τόκοι, συμβάσεις κτλ», με ένα πολύ πιο διακριτικό, μακροπρόθεσμο και βαθυστόχαστο πλάνο. Και βρισκόμαστε μόλις εν έτει 1825 όπου εξαγοραζόμαστε από την Αγγλία και τους Άγγλους τραπεζίτες της και ξεπουλιώμαστε από τα δικά μας εθνικά ¨λαμόγια¨ υπό την σκέπη του εθνικού συμφέροντος πάνω από όλα. Τούτο κύριοι είναι τραγωδία με βελληνεκές μεγαλύτερον των αρχαίων μας τραγωδών.

Αφορμή για την συγγραφή μου, μου έδωσε μια ταινία της εποχής μας που πραγματοποιεί με τον δικό της τρόπο και για τους δικούς της σκοπούς μια παρουσίαση της δικιάς της εκδοχής των πραγμάτων και δι’αυτόν τον λόγο κατάφερε να μου δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά τα οποία με προβληματίζουν ιδιαιτέρως όσο καιρό βρίσκομαι κοντά με τη συνείδηση μου ως Έλλην και ως πολίτης αυτού του κράτους που το έχουν καταντήσει σήμερα στην κατάσταση την οποία βλέπουμε. Το ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής: τι καθιστά έναν άνθρωπο ξεπουλημένο; Τι καθιστά έναν Έλληνα πολιτικό δοσίλογο; Το δείχνει το σήμερα ή το κρίνει η ιστορία; Κάποτε οι άνθρωποι στην Ελλάδα είχαν αξιοπρέπεια, φιλότιμο, αλληλεγγύη, πλέον όλα αυτά χαθήκαν διότι ζούμε στην χώρα του ¨μαζί τα φάγαμε¨, κάποτε οι Έλληνες όποια και αν ήτο η πορεία της ζωής τους, νόμιμη ή μη, ευεργετούσαν την πατρίδα τους καθότι γνώριζαν οτι το μόνο που δεν μπορούν να αγοράσουν με τα επίγεια πλούτη τους και δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους, είναι η υστεροφημία τους που μένει αθάνατη ανεξάρτητα από το αν είναι θετική ή αρνητική.

Γυρνώντας στο σήμερα βλέπουμε ένα χλευασμό από τις πολιτικές αρχές του τόπου άνευ προηγούμενου. Εν μέσω μιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, κρίσης των θεσμών και των αξίων ενός ιστορικού τόπου, αντιμετωπίζουμε μια εξαθλίωση σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς δεν φαίνονται στο βάθος του τούνελ κάποιες ηλιαχτίδες φωτός. Η μοίρα αυτής της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη και δεν έχει ευτυχές τέλος. Το αύριο που ξημερώνει κάθε μέρα είναι χειρότερο από το χθες με αποτέλεσμα να υποπέσουμε στο φαύλο κύκλο της εσωστρεφικής κατάπτωσης που θα επιφέρει πιο άμεσα το τέλος.

Που είναι το τσαγανό, το φιλότιμο, η όρεξη για ζωή και ελπίδα; Που είναι οι Έλληνες του τότε που το μόνο που μας έχει απομείνει είναι να καυχιόμαστε για αυτούς και για την ιστορία μας; Να λέμε η Ελλάδα γέννησε τούτο και εκείνο; Εκείνοι κύριοι μοχθήσαν, παιδευτήκαν, εργαστήκαν και παρήγαγαν κάτι και δια αυτόν τον λόγο μείναν στην ιστορία με γράμματα χρυσά και ανεξίτηλα για να τους εξιστορούμε στους αιώνες. Εμείς τι πράττουμε σήμερα δια να δικαιούμεθα να αποκαλούμαστε απογονοί τους και να σφετεριζόμαστε την υστεροφημία τους; Και σας απαντώ. ΤΙΠΟΤΑ. Και για αυτον τον λόγο θα σβήσουμε και θα ξεχαστούμε διότι όλοι θεωρούμε τους εαυτούς μας άμοιρους ευθυνών. Γίναμε οι Έλληνες του δεν βαριέσαι, του φραπέ και του καναπέ.

Είμεθα άξιοι της τύχης μας και καλά μας κάνουν ό, τι μας κάνουν και ό, τι έπεται να ακολουθήσει γιατί θα ακολουθήσει. Λίγο πριν το χείλος του καιάδα όμως δεν θα υπάρχει γυρισμός κύριοι, λίγο πριν βγεί η ψυχή αυτής της χώρας κανένας δεν θα μπορεί να βοηθήσει όσο και αν το θέλει. Αν δεν αρματωθούμε ηθικά και ψυχικά, αν δεν στυλώσουμε ανάστημα απέναντι στον σαθρό εαυτό μας πρώτα, αν δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας και αν δεν αναγνωρίσουμε αυτόν τον ¨αόρατο¨εχθρό μας τώρα που ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα, τότε δεν θα προλάβουν τα παιδιά μας να υποστούν τις συνέπειες διότι ο ουρανός θα πέσει άμεσα στα δικά μας κεφάλια δίχως οίκτο.

Επιβάλλεται η επανάστασις, όχι η εξέγερσις καθότι η ιστορία έχει αποδείξει πως και αυτές υποκινούμενες ήτο, αλλά η επ-ανάσταση της ελληνικής ψύχης και του ελληνικού φρονήματος.

Τούτο το κείμενο αποτελλεί μια παράκληση ενός νέου με δίψα για το αύριο, με αγάπη για τον τόπο του και την ιδέα που έχει γι’αυτόν. Ένα κινητήριο έναυσμα για δραστηριοποίηση. Κανένας άλλος δεν θα το πράξει για εμάς αν δεν το πράξουμε εμείς πρώτα για εμάς. Αν δεν δείξουμε οτι ζούμε, οτι υπάρχουμε ακόμα και δεν είμεθα απλά μαριονέτες ενός συστήματος που ο ρόλος μας είναι υποδιέστερος του κομπάρσου. Και όλα αυτά όχι για να βγούμε νικητές διότι τούτο αποτελλεί άπιαστο όνειρο για την ώρα, αλλά για να πάρουμε στα χέρια μας ένα διαπραγματευτικό χαρτί που ίσως μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Τότε ίσως η ελπίδα να μην φαντάζει πια αφήγημα αρχαίας τραγωδίας.

Ανάμεσα στην ελευθερία και τον αφανισμό λοιπόν επιλέγω σαν Έλλην και όχι σαν άτομο, την ελευθερία καθότι την δικαιούμαι, μου αξίζει και θα την κερδίσω προς τιμήν των απερχόμενων και των επερχόμενων.

Φιλικά

Δημήτριος Α. Αναγνώστου

Advertisements

One thought on “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η΄ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ

  1. pesta pesta prepei na ksipnisoume oloi san laos na anoiksoume ta matia mas kai na koitaksoume mprosta an theloume na swthei i patrida mas!!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s